Pozorovali jste někdy krávy, které celý den věnují zásobování svého žaludku? A pak se zastaví a začnou znovu přežvykovat. Je to logické, kráva je přeci přežvýkavec. O tom, že je kráva přežvýkavec, určitě nikdo nepochybuje. Vždyť jsme se to učili několik let ve škole. Možná nám tehdy připadal divný počet kravských žaludků. Ono je to tak trochu matoucí. Kráva nemá žaludky čtyři, jak se všeobecně říká, ale pouze jeden. Jen je složený ze čtyř částí.
– První jeho část je největší a vykonává nejvíce práce. Je to bachor. Tento orgán vyplňuje téměř celou polovinu břišní dutiny u skotu. Jeho obsah je neuvěřitelných sto až sto dvacet litrů. To už je pěkný soudek. Přijatá potrava je tu několik hodin. Za tu dobu je neustále promíchávána a tříděna. Velké kusy, které nejsou dostatečně rozžvýkány, se vracejí zpět do dutiny ústní. Kráva potravu znovu zpracuje a pošle opět do bachoru.
Velice složitý žaludek
Jestliže už bachor zjistí, že může potravu poslat dál, nastupuje čepec. Tento orgán už je o poznání menší. Jeho obsah je pět až osm litrů. Má kulovitý tvar a protéká jím tekutá potrava.
– Dalším břišním orgánem je kniha. Ačkoliv je jeho název opravdu poetický, nemá s jakoukoliv kulturou nic společného. Slouží k mechanickému trávení předpřipravené potravy. Vypadá jako koule, jejíž průměr je třicet centimetrů. Vejde se sem deset až patnáct litrů.
– Posledním orgánem, který pomáhá krávě se strávením potravy, je slez. Tato část žaludku je velmi podobná žaludkům jiných savců. Mám na mysli těch, kteří mají jednoduchý žaludek. Slez má hruškovitý tvar a kapacitu deset až dvacet litrů. Na příchozí potravu zde působí žaludeční šťávy, které produkuje sliznice. Nejen tvarem a funkcemi se slez podobá i žaludku lidskému. Skot, stejně jako člověk, může onemocnět žaludečními vředy.